Logo-Lauretta.nl
Beste reader
In de maand maart staat in de nieuwsbrief natuurlijke voeding centraal.

Wist u dat voeding de bouwstoffen en energiegevers zijn voor het lichaam?

Veel leesplezier toegewenst.

Hartelijke groet,

Diertherapeut
Tamara Schiedon

Natuurlijke voeding

Paard hooi
Voor het instant houden en functioneren van het lichaam en geest is er voeding nodig.

De voeding geeft bouwstoffen en energie voor oa groei en herstel. Denkend aan koolhydraten, vetten en eiwitten. Vitamines en mineralen dragen bij aan de functionaliteit van de organen en spelen een rol in de stofwisseling.
Elk diersoort heeft een eigen spijsverteringsproces en de voeding is afgestemd aan de spijsvertering. Een herbivoor voedt zich uitsluitend met plantaardig voedsel en gebruikt de darmen om de voedingsstoffen uit plantaardig voedsel te kunnen verteren.
De carnivoor voedt zich juist met dierlijk voedsel en speelt de maag een belangrijke rol in de voorvertering van eiwitten en botstructuren van botten en vlees. Voedingsstoffen die dichtbij het diersoort horen, geven de optimale opname via de darmen.
Ontwerp zonder titel (8)
De hoeveelheid voeding die een dier nodig heeft, is afhankelijk van het diersoort, leeftijd en activiteit. Ook speelt de arbeid en jaargetijden een rol.
De spijsvertering zorgt voor het verkleinen en oplosbaar maken van de voeding, zodat deze via de darmen kunnen worden opgenomen in de bloedbaan.
Enzymen die via het speeksel, alvleesklier en lever worden toegevoegd, ondersteunen het verteringsproces. Een gezonde eetlust is bepalend of een dier de voeding opneemt.

Kwaliteit en kwantiteit van voer

Evenwicht
De kwaliteit van het voedsel bepaalt of een voeding voldoet aan de bouwstoffen en energie. De kwantiteit geeft de hoeveelheid en de opneembaarheid van de voedingstoffen aan.

De kwaliteit en kwantiteit horen in evenwicht met elkaar te zijn. Een goede balans draagt bij aan een optimale gezondheid.

Toevoegingen in voeders

Bewerking van voeding

Voeders van fabrikanten bevatten vaak stoffen die gebruikt worden om de houdbaarheid te garanderen (technologische anti-oxidanten) .

Ook kan de smaak en geur zijn verbeterd met toevoegingen, om de eetlust op de wekken.

Toegevoegde stoffen zoals conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen hebben invloed op de stofwisseling.

De overstap naar voeders met natuurlijke voedingsstoffen en natuurlijke anti-oxidanten zoals vitamines en kruiden draagt bij aan een goede gezondheid.

De bewerking van de voeding zoals hakselen, pletten, verhitten, kneuzen beïnvloeden de opneembaarheid van de voedingstoffen in de darmen en kunnen lichamelijke klachten veroorzaken.

Bewerkte voeding bevat aanvullende voedingstoffen die snel opneembaar zijn en bevatten veel glucose (suikers).

De insuline van de alvleesklier zorgt ervoor dat de glucose opgenomen wordt in de cellen als energiebron.

De hoeveelheid insuline en glucose zijn op elkaar afgestemd. Bij een te hoge glucose gehalte in het bloed, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan zoals verminderde functie van de organen en vermoeidheid.

Suppletie

Het is mogelijk om met voedingssupplementen de optimale hoeveelheid aan vitaminen en mineralen in balans te brengen en ondersteunt de stofwisseling.
Bij herstel van een ziekte kan ook de suppletie bijdragen om weer in balans te komen. Dit gaat altijd samen met een aanpassing naar een gezonde voeding en leefomstandigheden.

Voeding volgens de 5 elementen

Binnen de 5 elementen worden voedingsmiddelen en kruiden ingezet om in balans te komen.

Hierbij kunnen smaken zoals zuur, bitter, zoet, scherp en zout meespelen. Deze hebben een specifieke kenmerk om de balans in het lichaam te herstellen. De smaken werken dan voedend, kalmerend of juist activerend,
Elementen
Ook de thermische eigenschappen zoals koud, koel, neutraal, warm en heet van een voedingsmiddel en kruid kunnen meegenomen worden. Deze dragen bij om de circulatie te verbeteren en de koorts te verlagen.

De invloeden van voedingsmiddelen en kruiden werken op de energetica van Yin en Yang om de gezondheid te verbeteren binnen de 5 elementen.

Voerspelletjes en activiteit

Spel
In de natuurlijk leefsituatie zijn dieren dagelijks bezig om hun voedsel bij elkaar te verzamelen, denkend aan jagen en grazen. Dit brengt gelijk een goede beweging met zich mee en geeft een goed spijsverteringsproces.

Voor een goede gezondheid is het dan nodig om dieren te activeren om voor hun voedsel te laten doen zoals een voerspel.

Dieren die relatief weinig activiteit hebben, kunnen door het rijke aanbod aan voedsel en snacks in gewicht aankomen en de spijsvertering raakt verstoord. Dit brengt gezondheidsklachten met zich mee.

Met voerspelletjes zoals hersenwerk of de voeding verspreiden in de leefomgeving brengt meer activiteit en beweging bij het dier en zorgt voor een verrijking voor het dier.

Weetjes

Kruiden
Kruiden bevatten veel vitamines en mineralen en dragen bij aan een goede stofwisseling.
466214901
Celzouten ondersteunen het proces van de stofwisseling van de mineralen in de cellen en draagt bij aan het herstel.

Volgende keer in de nieuwsbrief

De nieuwsbrief in april staat in teken van het BBRS.
Het BBRS is het communicatiesysteem in het lichaam en binnen de praktijk wordt deze ondersteunt om het dier in balans te krijgen.

Heeft uw dier gezondheidsklachten?!
Dan kunt u gerust contact opnemen voor een passend behandeladvies.
website email custom 
Email Marketing Powered by MailPoet