Logo-Lauretta.nl
Beste reader
In de maand juni staat in de nieuwsbrief hormoonsysteem centraal.

Wist u dat er verschillende hormonen nodig zijn voor een goede spijsvertering en uw dier in evenwicht te houden.

Veel leesplezier toegewenst.

Hartelijke groet,

Diertherapeut
Tamara Schiedon

Hormoonhuishouding

De hormoonklieren produceren hormonen, dit zijn chemische stoffen die een signaal geven aan o.a. de spijsverteringsorganen die er voor zorgen dat lichaamsprocessen vanzelf lopen. De hormonen dragen bij aan het biologisch evenwicht en is de regelaar van het lichaam.

De hormoonklieren zijn verbonden aan de 7 chakra's. Chakra’s worden beschouwd als de centrale plaatsen van de levensenergie en zijn de knooppunten waarin de energiekanalen samenkomen. De hoofdchakra’s zijn verantwoordelijk voor de activering van de diverse lichaamsfuncties. Chakra’s hebben een interactie met het lichaam via 2 hoofdwegen; het endocriene stelsel en het zenuwstelsel.

Elke hoofdchakra is verbonden met een van de zeven endocriene klieren die hormonen uitscheiden om het lichaam te reguleren. Chakra’s staan ook in verbinding met een groep zenuwen, de plexus. De organen die in de buurt van een chakra liggen zijn verbonden met dat chakra.
Regelaar
Een verstoring aan de hormoonhuishouding ontstaat door een toename of afname van de afgifte van hormonen. Dit heeft effect op het evenwicht in het lichaam.
De verstoring kan ontstaan door een disbalans van de hormoonklieren, medicatie, vaccinaties, parasitaire middelen en chemische stoffen in de voeding. Er ontstaat een compensatie in het lichaam en kunnen zichtbare klachten ontstaan.

Hypofyse

De hypofyse is een groot coördinatiecentrum samen met de hypothalamus en produceert hormonen die de andere hormoonklieren stimuleren . Het is een nauwe terugkoppeling tussen de hypofyse en de andere hormoonklieren.
feedback
De hypofyse maakt hormonen aan die werken op de waterresorptie van de nieren en de baarmoeder, daarnaast ondersteunt de hypofyse de groeihormonen voor weefsels en botten. Coördinatie en regulatie is een belangrijke functie van de hypofyse.
Op emotioneel niveau heeft de hypofyse op het verwerken van prikkels en geheugen, maar ook op het slaappatronen en eetlust. De hypofyse heeft een relatie het 6e chakra (kruinchakra) en het heeft een invloed op het centraal zenuwstelsel.

Schildklier

De schildklier zit in de hals en heeft een belangrijke functie in de ontwikkeling, groei en celstofwisseling van het dier onder invloed van het hormoon thyroxine.
Bij dieren komen steeds meer schildklierproblemen voor en dit heeft invloed op de stofwisseling, spijsvertering en gewicht. Ook de onrust en lusteloosheid bij de dieren zijn zichtbaar bij schildklierproblemen.

De schildklier valt onder het 5e chakra (keelchakra) en staat voor persoonlijke zelfexpressie en de balans in het vertrouwen.
hond_chakra

Thymus

De Thymus draagt bij aan een goede werking van het immuunsysteem en de ontwikkeling van witte bloedcellen. Deze klier ligt in de borst valt onder de werking van het lymfesysteem en de milt. De Thymus valt onder het 4e chakra (hartchakra) en heeft te maken het contact met zichzelf en liefde voor de omgeving.

Pancreas

­­­­­­­­­De pancreas, ookwel de alvleesklier, produceert glucagon en insuline en hebben invloed op de bloedsuikerspiegel. Een schommelde bloedsuikerspiegel heeft direct invloed op de controle van emoties zoals angsten en verdriet.
bloedsuiker
De pancreas heeft een relatie met het 3e chakra (zonnevlecht), samen met de lever en gal en gaat over hoe een dier met de energie omgaat.

Bijnieren

De bijnieren produceren verschillende stoffen zoals aldosteron en heeft een werking op de nieren zoals de resorptie van zout en water. Ook zorgen de bijnieren voor de uitscheiding van kalium via de urine.

De bijnieren dragen bij aan de eiwitstofwisseling, bindweefselvorming, remming van ontstekingen en maken stoffen aan die een vergelijkbare werking hebben zoals de geslachtshormonen. De bijnieren zorgen voor de adrenaline, noradrenaline en cortisol aan die nauw verbonden is aan het zenuwstelsel.
De adrenaline en cortisol werkt stimulerend op de stofwisseling, verhoogde de hartfrequentie en verwijdt de bronchi en werkt op de koolhydraatstofwisseling. Dit is bedoeld om in actie te kunnen komen bij een situatie waar een dier moet vluchten, vechten of verstarren.
Ontwerp zonder titel
De bijnieren zijn belangrijk voor stofwisselingsprocessen en bij een verstoring is er vaak een grote vermoeidheid en verstoring van het slaapritme en prikkelbaarheid
De bijnieren hebben een relatie met het 1e chakra (Stuitchakra) en bevatten de basis van het bestaansrecht.

Geslachtsklieren

Pups
De geslachtsklieren werken nauw samen met de hypofyse en bijnieren.
De ovaria produceren oestron en progesteron en hebben invloed op de ontwikkeling van de baarmoeder, melkklieren en melkgift. De testes produceren testosteron voor de ontwikkeling van de sperma en mannelijke geslachtsdeel.
De geslachtsklieren geven een besef van identiteit en recht op bestaan. De beleving van erkenning, voldoening en afwijzing wordt door de geslachtsklieren sterk beïnvloed.
Een castratie kan bij dieren op emotioneel niveau impact hebben en vraagt om een goede begeleiding voor deze ingrijpende operatie. De geslachtsklieren vallen onder het 1e en 2e chakra (Buikchakra), waarbij de overlevingsdrift en de intimiteit en vruchtbaarheid belangrijke thema’s zijn.

Ondersteuning

kattenvoer
Gezonde voeding speelt een cruciale rol in een optimale functie van de hormoonhuishouding en draagt bij voor een goede spijsvertering en stofwisseling.
466214901
Natuurlijke therapieën zoals homeopathie, kruiden, celzouten en acupressuur ondersteunen het herstelvermogen van de hormoonklieren.
Tinctuur
Parasieten bij dieren kunnen met kruidenpreparaten en - extracten zoals essentiële oliën behandeld worden.

Disbalans van de hormoonhuishouding

Bij een disbalans van de hormoonhuishouding zijn er grote tegenstellingen zichtbaar in het gedrag van het dier en lichamelijk klachten.

De dieren kunnen wisselende energie hebben, van erg actief naar ineens grote vermoeidheid. Ene moment hebben ze veel trek, het andere moment hebben ze nergens meer zin in. Willen ze naar buiten of iets ondernemen, dan kan ineens dat ze weer terug willen naar binnen of niks meer doen.

Het klachtenbeeld kan heftig zijn en blijven na de behandeling overeind staan of komen in korte tijd weer terug.

De vacht kan afwijkend zijn, verschillende richtingen van de vacht, verkleuringen en ruwe vacht. Ook kan de huid verkleuringen hebben of juist verdikkingen hebben, wonden die moeilijk genezen.

Emotionele veranderingen kunnen een aanleiding zijn dat er een hormonale disbalans speelt. Het karakter van de dieren verandert, waarbij angst, agressie of onzekerheid ineens kunnen opspelen.

Al met al zijn er zichtbare kenmerken die kunnen duiden op een hormonale disbalans.

Herkent u wat signalen bij uw dier, neem dan gerust contact op.

Weetjes

DMSTC111
De zomer is vandaag ingegaan en dat betekent veel buitenplezier met uw dier.
Zomertips voor uw dier
 • Zorg voor een koele plek met schaduw voor uw dier.
 • Zorg voor voldoende drinkwater.
 • Er zijn diverse koelmatjes en koelbanden te koop, deze alleen onder toezicht gebruiken.
 • Plan de wandelingen of activiteiten alleen vroeg in de ochtend of begin van de avond zodra de temperatuur gedaald is tot een acceptabel niveau
 • Vermijd asfalt bij het wandelen
 • Zorg dat het buitenverblijf van konijnen en cavia's in de schaduw staat en leg er een witte doek op de bovenkant van het verblijf.
 • Wikkel meerdere flessen met water in een doek en leg deze in het verblijf
 • Bied een badje met een klein laagje water aan, zodat de dieren hun pootjes kunnen afkoelen mochten ze daar behoefte aan hebben.
 • Verzorg de pootjes met oa aloë vera om verbranding te voorkomen.
 • Zorg voor een schoon verblijf voor konijnen en cavia's en hou de vacht schoon en droog ter voorkoming van myasis
Voldoende water
Als uw dier toch last heeft van de warmte.

Dieren zweten op een andere manier dan de mens en oververhitting vindt plaats als de dieren het overtollige lichaamswarmte niet goed kwijt kan.

Ziet u uw dier hijgen, snelle ademhaling, sloom worden, niet willen eten, moeilijk lopen neem de volgende stappen en neem contact op met uw dierenarts.

 • Breng uw huisdier naar ruimte waar tegels liggen, zoals de badkamer
 • Leg koelelementen in de buurt van het dier
 • Dep de oren, hals en voetjes met lauw water.
 • Laat de dieren kleine beetjes lauw water drinken.
 • Breng paarden, pony's, schapen, geiten etc naar een schaduwrijke omgeving en laat de dieren regelmatig drinken.
 • Zorg voor goede ventilatie, zodat de warme lucht afgevoerd wordt, let wel op dat het dier niet op de tocht komt te staan/liggen.
 • Beperk de stress en opwinding zoals een ritje in de auto of activiteit en spel.
 • ______________________
Helaas gebeurt het nog ieder jaar dat mensen hun huisdier meenemen in de auto en daar achter laten met de warme periode.

Mocht u een dier in nood zien, waarschuw de dierenambulance en de politie als u de eigenaar niet kunt traceren. Bij uiterste nood, kunt u een ruitje in slaan en opgeven als zaakwaarneming.

Volgende keer in de nieuwsbrief

De nieuwsbrief in juli staat in teken van stress.
Stress is een natuurlijke reactie om te kunnen reageren op een situatie van gevaar. Hoe herkent u stress bij uw dier en wat kunt u doen om de stress te verminderen.

Heeft uw dier gezondheidsklachten?!
Dan kunt u gerust contact opnemen voor een passend behandeladvies.
website email custom 
Email Marketing Powered by MailPoet