Logo-Lauretta.nl
Beste reader
De winter maakt langzaam plaats voor de lente en de geneeskrachtige kruiden komen weer op. Tijd om de kruiden in het zonnetje te zetten.

Wist u dat kruiden al eeuwenlang ingezet worden bij gezondheidsklachten bij dieren.

Kruiden zijn de voorlopers van de reguliere medicatie bij de dierenarts en kruiden worden als geheel ingezet, zodat de helende kracht van het kruid optimaal wordt benut.

In deze nieuwsbrief krijgt u informatie over de fytotherapie, de geneeskrachtige kruiden en planten die het natuurlijk evenwicht bij dieren kunnen herstellen.

Hartelijke groet,

Diertherapeut
Tamara Schiedon
Banner

Geschiedenis van kruiden

Het gebruik van geneeskrachtige kruiden en planten is al eeuwen oud.

Al vanaf het begin van de mensheid zijn planten en kruiden belangrijk geweest voor voedsel en hun geneeskrachtige stoffen.

De Griekse artsen Hippocrates en Dioscorides paste de kruiden toe in hun praktijk en later werd de kennis van de geneeskrachtige werking van kruiden schriftelijk vastgelegd in boeken.

Eeuwen later is er begonnen met het analyseren van de stoffen in de planten en kruiden. Deze stoffen werden geïsoleerd van de plant en dat was een begin van de farmacie.

De kennis van de plant werd vormgegeven in de signatuur, waarbij er een verband gelegd kon worden waar de kruiden en planten voor ingezet kon worden.

In de 18e eeuw kwam de technologie en wetenschap meer in beeld en ontstond er een nabootsing van de stoffen van de kruiden en planten. De chemische samenstelling van medicijnen, ookwel allopathische geneeskunde kreeg de overhand.

Gelukkig is de kennis van geneeskrachtige kracht van kruiden en planten bewaard gebleven en kan er gebruik gemaakt worden van de oorspronkelijke geneeskracht van planten en kruiden

De werking van kruiden

De kruiden en planten herstellen het evenwicht in het lichaam, ze kunnen gebruikt worden bij het voorkomen en bevorderen van het herstel van een ziekte.

Van de kruiden wordt de essentie van de plant gebruikt, ook wel de karaktereigenschap van het kruid. Met de signatuur van het kruid worden deze karaktereigenschappen benoemd.

De kruiden en planten kunnen inwendig en uitwendig ingezet worden en vers, gedroogd, tincturen, theeën, zalven, kompressen etc. aangeboden worden, dit is afhankelijk van het doel en het werkingsgebied waarbij de kruiden en planten ingezet worden.

Met de bloesemremedie van de plant of kruid heeft een positieve bijdrage op de emotionele welbevinden van het dier. De bloesemaftreksel bevat de ziel van de plant of kruid.

De essentiële olie van de plant wordt ingezet om de levenskracht van het dier te versterken. Essentiële oliën zijn stoffen in de plant en kruid om te groeien, bloeien en te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Bij een homeopathische verdunning wordt de energetische kenmerken van de plant of kruid ingezet om het helend vermogen van de dieren te versterken.



Konijnen eten madeliefjes voor een goede spijsvertering

De signatuur van kruiden

Een kruid vormt met al zijn onderdelen als geheel en dit wordt omschreven als de signatuur. De groei- en bloeiwijze, de structuur, vorm en textuur, de geur en smaak en geeft de totaalindruk van het kruid.

De structuur van het kruid heeft overeenkomsten met de lichamelijke bouw van het dier, denken aan de wortels die een grijze-witte massa heeft en komt overeenkomt met de hersenen. De bladeren en stengels komen overeen met de longen en het skelet van het dier. De bloemen hebben een relatie met de darmen en de geslachtsorganen bij dieren.

De groei en bloeiwijze geeft een duidelijk overeenkomst hoe het dier in het leven staat en zijn/haar levenskracht.
  • Dieren die meer levenskracht nodig hebben hebben baat bij kruiden die naar omhoog gericht staan en openstaan voor zonnekracht, zoals de zonnebloem, paardenbloem en de goudsbloem. Deze kruiden stimuleren de levenskracht, hart en lever van het dier.
  • Dieren die meer harmonie nodig hebben baat bij kruiden die naar de aarde gericht zijn, zoals de smeerwortel en bernagie. Deze kruiden hebben klokvormige en hangende bloemen, die vaak paars blauw van kleur zijn, deze hebben harmoniserende werking bij zwaarmoedigheid.
  • De kruiden die zich horizontaal richten zoals de salie, tijm en dovenetel dragen bij aan verbinding en en zorgen voor een circulatie en stofwisseling.
Zowel de stengel met de bladeren als de wortel hebben een krachtige werking op het lichaam van een dier.
  • Waar de ronde stengel voor verzachtende en harmoniserende werking zorgt, zal een hoekige en vierkante stengel zorg dragen aan stevigheid en weerbaarheid.
  • De holle stengel ondersteunt de werking op de holle organen in het lichaam en de beharing van de stengel en bladeren voor de huid, haren en slijmvliezen.
  • De doornen en stekels aan een stengel dragen bij de weerstand en hebben een stimulerende werking.
  • De vorm van de bladeren geven een uiting aan de krampstillende en samenwerkende kracht, waarbij kleine verfijnde bladeren zorgen voor een samentrekkende kracht en krampstillend. De grote bladeren zorgen juist voor harmonie en balans. Bladeren met een duidelijke nervatuur, heeft een krachtige werking op het zenuwstelstel zoals de grote weegbree.
  • Bij een duidelijke penwortel zoals de paardenbloem wordt de aarding verstevigd, terwijl een kruipwortel zoals de brandnetel juist voor kracht en stimulering van de weerbaarheid vergroot.
De kleur van het kruid heeft een correspondentie aan bepaalde organen en orgaansystemen.
  • De gele kleur heeft een opwekkende en stimulerende kracht en draagt bij aan de reiniging en spijsvertering. Organen die versterkt kunnen worden met de geelkleurige kruiden zijn het hart, lever en de milt
  • De rode kleur geeft energie en heeft een versterkende kracht op het hart, bloed en bloedvaten
  • De oranje heeft zowel de krachten van de gele en de rode kleur bij zich en hebben een reinigende en stimulerende werking.
  • De groene kleur heeft een kalmerende en vitaliserende werking, de donkere groen draagt bij aan hart, terwijl de lichte kleur groen meer geel in zich heeft en draagt bij aan de darmen, maag, milt en stofwisseling.
  • De blauwe kleur heeft een verkoelende en ontstekingsremmende werking. Blauwkleurige kruiden worden vaak ingezet bij luchtwegklachten.
  • De paarse kleur heeft de rode en blauwe kracht in zich en draagt bij aan stimulering en harmoniserende werking op het zenuwstelsel
  • De bruine kleur heeft een rode, gele en een blauwe kracht in zich en draagt bij voor stabiliteit en harmonie.
  • De witte kleur heeft alle kenmerken van de kleuren in zich en staat voor zachtheid, kalmering en harmonisering.
Naast de uiterlijke kenmerken van het kruid, heeft de smaak en geur ook een werking op de gezondheid van het dier. Bittere kruiden hebben een stimulerende werking, terwijl zure kruiden samentrekkend werken. De scherpe kruiden verspreiden en de zoute kruiden draagt bij voor verzachting.
De kruiden kunnen een sterke geur hebben, die stimulerend werkt, terwijl de zachte geur juist voor ontspanning zorgt.

Met de kennis van de kruiden is het mogelijk om de kruiden in te zetten die passen bij het dier en zijn/haar gezondheidsklachten, waardoor de kracht om te herstellen gestimuleerd wordt.

Inzetbaarheid van kruiden

De inzetbaarheid van de kruiden wordt gekozen waar de kracht van de kruid zich bevindt, zoals de bloemen, bladeren, stengels en wortels en waar er ondersteuning nodig is. Vaak worden de bloemen en bladeren ingezet voor uitwendige ondersteuning zoals de goudsbloem, terwijl de wortel en stengel wordt ingezet voor inwendige ondersteuning zoals de paardenbloem.

  • Vers of of gedroogde kruiden zijn rijk aan nutrieten en inhoudsstoffen. Sommige kruiden zoals de brandnetel worden voornamelijk gedroogd ingezet, terwijl de paardenbloem vers geplukt krachtig is.
  • Tincturen zijn de meest praktische vorm om kruiden in te zetten, tincturen kunnen zowel inwendig als uitwendig ingezet worden.
  • Bij een aftreksel wordt er warm water over de kruiden gegoten, waarbij een soort theevorm ontstaan van het kruid. Aftreksels kunnen door het voer gemengd worden.
  • Bij een afkooksel worden de kruiden enkele minuten op een vuur wordt verwarmd met water voor het vrijkomen van de therapeutische stoffen.
  • Bij een oliebereiding wordt het kruid voor een langere periode in en afgesloten fles bewaard op een warme locatie met een dragende olie. De kracht van het kruid wordt overgenomen door de olie. Deze methode wordt voornamelijk ingezet bij huidklachten en verwondingen.

Nog wat toepassingen van kruiden

Bij bloesemtherapie worden er extracten gemaakt van de bloesems in een schaal van bronwater in de zon.
Het water neemt de informatie van de bloesems over en wordt ingezet bij emotionele disbalans bij dieren.
Bij essentiële olie wordt de olie uit kruiden gewonnen via oa koud waterpersing en waterdampdestillatie. De olie bevat de essentiële stoffen van de kruiden en hebben een krachtige werking om het helend vermogen te stimuleren.
Binnen de homeopathie worden de middelen in rijken verdeeld. Binnen het plantenrijk wordt de kracht van de kruiden met de verdunningen ingezet om het zelfgenezend vermogen te stimuleren.

Volgende keer in de nieuwsbrief

Verschillende natuurlijke therapievormen zullen in de volgende nieuwsbrieven centraal staan.

In de volgende nieuwsbrief worden de bloesemremedies uitgelicht en besproken.
website email custom 
Email Marketing Powered by MailPoet