Doordacht parasietenmanagement bij uw dier

Deze pagina is bedoeld om u doordacht parasietenmanagement bij uw dier te kunnen toepassen.

Reguliere parasietenbestrijders
Op dit moment zijn er diverse reguliere parasietenbestrijders te verkrijgen bij dierenartsen en dierenwinkels. Deze middelen bevatten pesticiden die ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij uw huisdier. Vaak ontbreekt de voorlichting van de bijwerkingen van deze middelen, waardoor uw dier onbedoeld wordt vergiftigd met deze middelen.

Alle reguliere parasietenbestrijders, zowel tabletten, spot on pipetten als banden bevatten chemische (gif)stoffen zoals pesticiden/insecticiden om de parasiet te doden. Door de resistentie opbouw van deze middelen worden steeds zwaardere pesticiden/insecticiden gebruikt ten koste van de gezondheid van uw dier.

Ook langdurig gebruik van onderdrukkende reguliere medicatie  en stress heeft nadelig invloed op gezondheid van uw dier. Dit kan de besmetting van parasieten versterken.

Ondanks de inzet van de zware bestrijdingsmiddelen blijkt de parasitaire druk steeds groter worden in plaats van kleiner. Lees verder over de ernstige bijwerkingen van de chemische middelen.  

Deze chemische parasitaire middelen wordt dit door uw huisdier opgenomen in het lichaam en komt in de bloedbaan van uw dier. Dit geeft een behoorlijke hoge toxische belasting van het lichaam, denkend aan de huid, lever en nieren. Deze stoffen veroorzaken lichamelijke klachten veroorzaken, aangezien niet in het bloed thuishoren. 

Helaas hebben deze chemische (gif)stoffen ook nog eens een ernstig nadelig effect voor de natuur, waarbij de natuurlijke balans in de natuur verstoord wordt.

Het is verstandig om deze reguliere middelen zo minimaal mogelijk in te zetten. Bij de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen is het nodig om uw dier te ondersteunen.

Ziet u tekenen dat uw dier heftig reageert op een regulier middel, meld dit bij uw dierenarts en dierenwinkel. 

Parasieten, de natuurlijke beheersers 

De parasiet hoort bij het leven en als uw huisdier last heeft van parasieten, zegt dat iets over de gezondheid van uw huisdier.

Er zijn diverse parasieten, denkend aan wormen, vlooien, teken en mijten. Deze parasieten zijn nodig in de natuur, ze leven in symbiose met de gastheer en dragen bij voor natuurlijke selectie. Parasieten reguleren de natuurlijke kringloop van de natuur. De natuur speelt hierbij ook zelf een grote rol, zoals de biodiversiteit van flora en fauna. Hoe meer de natuur een monocultuur wordt en de hoeveelheid flora en fauna afneemt, hoe sterker wordt de parasiet en gaat overheersen. 

Parasieten kunnen dragers zijn van andere ziekten, zoals bacteriën. Als de parasiet dan bij uw dier bijt/steekt, bestaat de kans dat de bacterie ea overgedragen worden naar uw dier en kunnen bij uw dier weer ziekten veroorzaken, denkend aan Lyme, Leismania, lintwormbesmetting etc.

De parasieten zijn niet te voorkomen, wel kan de kans op parasieten verkleind worden. Er is een enorme drang om parasieten te bestrijden. 

In plaats van de parasiet te doden met alle gevolgen van dien voor uw huisdier, kunt u beter uw huisdier gezonder maken.

Natuurlijke parasietenmanagement

Door aan de gezondheid van u dier te gaan werken, wordt uw dier gezonder en beter zichzelf kan beschermen tegen parasitaire druk. Hoe gezonder uw huisdier is, hoe onaantrekkelijk uw dier wordt voor de parasieten.

Met natuurlijke parasietenmanagement is veel bereiken om de parasieten te behandelen. 

De inzet van natuurlijke middelen verbetert o.a. de weerstand en lichamelijke functies waardoor uw dier een betere conditie en gezondheid krijgt.

Ook kunnen natuurlijke middelen, een natuurlijke “scherm” creëren, waar door de parasieten uit de buurt blijft  van uw huisdier. Deze middelen ondersteunen uw huisdier weer om de natuurlijke weerstand te verhogen en verbetert de lichamelijke functies.

Daarnaast is speelt ook uiteraard de leefomgeving van uw dier een grote rol. Met een goed management in de leefomgeving kan de besmettingsdruk verkleind worden.

Wormonderzoek

Met een ontlasting-/mestonderzoek is het mogelijk om een indicatie te krijgen van een wormbesmetting. De werkelijke getelde eitjes in de ontlasting zijn bepalend hoeveel ei-leggenden wormen aanwezig zijn. Alleen bij een worminfectie heeft het zin om te ontwormen met een wormkuur. Preventief ontwormen werkt resistentie in de hand en is belastend voor de darmfunctie en darmflora. 

Met deze gegevens krijgt u een sluitend behandeladvies om de dieren regulier en/of natuurlijk te behandelen. Het risico van een wormresistentie wordt verkleint en  en uw dier wordt het minst belast De ontlasting-/mestonderzoek is via de dierenarts te laten doen. Ook kunt u zelf een zelftest bestellen bij Het Woud.

Het is mogelijk om bij een consult ook een wormonderzoek bij deze praktijk te laten uitvoeren voor een natuurlijk behandeladvies voor uw dier.

Heeft uw dier regelmatig last van parasieten en wilt u dit natuurlijk behandelen, neem dan contact op om een afspraak te maken voor een passend behandeladvies voor uw dier.

Terug naar: Extra