Logo-Lauretta.nl
Beste reader
In deze nieuwsbrief staan de decembermaand centraal.

De voorbereidingen voor de feestelijkheden van de kerstdagen en de jaarwisseling brengt vreugde en plezier mee. De versieringen in huis, het gezellig samenzijn met dierbare en de geluiden van het vuurwerk brengen voor de dieren ook spanning met zich mee.

Om uw dier een fijne decembermaand te bieden, krijgt u de tips voor een ontspannen decembermaand voor uw dier.

Ik wens u alvast fijne feestdagen toe, samen met uw dier.

Hartelijke groet,

Diertherapeut
Tamara Schiedon
Fijne Feestdagen toegewenst

December

Het einde van het jaar nadert en de feestelijkheden van de kerst en de jaarwisseling in aantocht zijn, dan is het voor de dieren een stressvolle periode.

De huisdieren zijn gevoelig voor de veranderingen in huis, de drukte van gezelschap en de vele harde geluiden en dit veroorzaakt angst en stress.
Decembermaand
Door rustige plekken in huis of omgeving te creëren en voldoende veilige verstopplekken te maken, kunnen de dieren zich terugtrekken als ze stress ervaren en angstig worden. De voorkeur om de rustplekken van de huisdieren hetzelfde houden, Het verplaatsen van de ligplekken van het dier door de komst van versiering in december geeft stress en onzekerheid.

Ook kunt u de vaste tijden dat de dieren naar buiten gaan, verplaatsen naar een rustige tijd in de maand december zoals de ochtend en de middag. Ieder jaar slaan honden op de vlucht vanwege een onverwachte knal. Vanaf half december is het goed om specifiek rustige gebieden op te zoeken om de hond uit te laten en als dit niet mogelijk is de hond aangelijnd te houden.De ka tten kunt u het beste overdag naar buiten laten en in de avond binnen te halen.

De decembermaand geeft meer spanning en de activiteiten zoals trainingen kunnen in deze periode te veel worden, pas de trainingen en activiteiten aan om overbelasting te voorkomen.

Heeft uw dier nu veel spanning, start dan in januari pas aan iets nieuws zoals een nieuwe training en verschuif een niet-urgente operatie door naar het nieuwe jaar om uw dier rust te bieden.

Ondersteuning in de decembermaand

134572139
Vanaf half december is het raadzaam om met een ontspannende kruidentinctuur met een snelle, kortdurende werking uw dier te gaan ondersteunen, zodat de werking en juiste dosering op uw dier afgestemd kan worden.

De werkwijze van de natuurlijke therapieën is bedoeld om het dier te ondersteunen met de angstgevoelens door o.a. kruidentincturen en bloesemremedies. De ondersteuning geeft het dier meer vertrouwen en vermindert de angst.
Dit is een verwerkingstraject, waarbij de factoren die meespelen bij het ontstaan van de angst meegenomen worden, zodat het dier lichamelijk en emotioneel in balans kan komen. Het is verstandig om tijdig met een passende therapie te beginnen, zodat de jaarwisseling voor deze dieren rustig zal verlopen.

Kruiden
Er zijn verschillende kruiden die helpen te ontspannen en angst te verminderen. Veel gedragstherapeuten zijn enthousiast over het ondersteunende gebruik hiervan. Het haalt de scherpe randjes van de onrust af waardoor therapie en training beter doorkomen. Het dier staat weer open voor nieuwe ervaringen. Let wel: sommige kruiden, zoals Sint Janskruid, kunnen niet met alle medicatie worden gecombineerd.

Voedingssupplementen
Voedingssupplementen werken rustgevend en ondersteunen oa. het zenuwstelsel. Bij veel spanning en stress worden vitaminen en mineralen verbruikt en met voedingssupplementen worden deze aangevuld.

Magnesium
Magnesium heeft een ontkrampende werking op de spieren en een ontspannende werking op het hoofd. Tijdens wedstrijden kunnen kruiden beter vermeden worden (doping), maar magnesium kan dan wel gegeven worden (geen doping).

Omega vetzuren
Het stofje DHA uit omega 3 is erg belangrijk voor een goede hersenfunctie. De grootste concentratie DHA bevindt zich in de hersenen, het zenuwstelsel en het netvlies. Het is daar ingebouwd in cellulaire en intracellulaire membranen. Voldoende inname van DHA is essentieel voor een goede opbouw en werking van het zenuwstelsel. Een langdurig verminderde inname van DHA verhoogt de kans op stoornissen in het denken, het gedrag en de stemming. In geval van gedragsproblemen is het dus belangrijk om het dieet aan te vullen met deze olie!

Bloesemremedies
Bloesemremedies kunnen prima met kruiden en orthomoleculaire middelen worden gecombineerd omdat ze op het energetische lichaam werken.

Met een consult kunnen passende kruiden en bloesemremedie voor uw dier samengesteld worden.

Oudjaarsdag

Op oudjaarsdag wordt er overdag al begonnen met het afsteken van vuurwerk, de laatste dingen geregeld voor een gezellige avond zoals oliebollen bakken, lekkernijen in huis halen en mogelijk voorbereiding voor het afsteken van vuurwerk.

U kunt uw dier voorbereiden op de gezellig avond, door uw hond s ochtends vroeg een grote wandeling te doen op een afgelegen plek. en doe de rest van de dag kleine rondjes in rustige gebieden en laat uw hond alleen aangelijnd aan een stevig tuig uit.

De katten kunnen in de ochtend naar buiten en laat ze vanaf de middag binnen, dat geeft rust en vertrouwen. Zorg dat het kattenluik naar buiten op slot is, naar binnen open, zodat een kat altijd naar binnen kan als hij/zij ontsnapt.

Het is belangrijk dat de deuren, ramen ventilatieroosters gesloten zijn. De geuren van kruitdamp wekt angst op bij dieren.

Zorg voor de mogelijkheid dat dieren kunnen vluchten naar hun schuilplek en houdt tussendeuren en kasten open. Als de dieren naar hun schuilplek willen vluchten, laat ze gaan en op het moment dat de dieren steun zoeken en willen, geef ze steun.

Aaien werkt kalmerend door het hormoon oxytocine die vrijkomt en verlaagt het stresshormoon.

Oudjaarsavond

steun geven
De gezellige avond is gekomen, nog een paar tips om de dieren door deze avond heen te laten komen.

Laat de dieren binnen in een ruimte waar ze zich veilig voelen en blijf bij uw dier in de buurt, uw aanwezigheid geeft steun.
Angst is een onvrijwillige emotie die je niet kunt vergroten door aaien. Je dier mag worden getroost. Het is wel belangrijk dat je zelf rustig en kalm blijft en zelfs opgewektheid uitstraalt. Door normaal te blijven doen, biedt je steun aan de dieren.

Om de geluiden en lichtflitsen te dempen is het goed om de gordijnen dicht te doen en de radio/tv met rustgevende muziek aan te zetten, samen met de lampen.

Zorg binnenshuis voor afleiding in de vorm van een speeltje, wat lekkers voor de dieren en laat ze hersenwerkjes doen.

Vuurwerkangst

Angst voor vuurwerk is een logische reactie van een dier, de knallen, flitsen en de kruitdamp vormen een bedreiging. Veel dieren die extreem angstig zijn voor vuurwerk hebben een keer een nare ervaring gehad, zoals een rotje dat naar ze gegooid is of een ander hard geluid waar ze enorm van zijn geschrokken. Dieren kunnen dan gaan generaliseren. Ze worden van meerdere harde geluiden bang. Andere factoren die kunnen meespelen bij het ontstaan, het in stand houden, en het verergeren van angst kunnen zijn:
 • Genetische aanleg
 • Socialisatie niet in orde (bijvoorbeeld te vroeg weg bij de moeder). Bij buitenlandse honden zie je regelmatig dat de socialisatie op mensen of op bijvoorbeeld groot verkeer niet goed is.
 • Trauma (vuurwerk, ongeluk)
 • Relatie met leefgenoten (kat kan bijvoorbeeld niet overweg met een andere kat in huis, verstoorde relatie met eigenaar, veel stress in huis, bijvoorbeeld door een scheiding)
 • Huisvesting niet goed (bijvoorbeeld een paard de hele dag op stal en te weinig contact met soortgenoten)
 • Onrustige leefomstandigheden (inclusief verhuizing)
 • Te weinig beweging en fysieke en mentale uitdaging
 • Te veel actie en prikkels
 • Voeding (bijvoorbeeld te energierijk, energie niet kwijt kunnen met als gevolg gedragsproblemen)
 • Hormonale disbalans
 • Ziekte/pijn
Angst is een beklemmende, onaangename emotionele toestand veroorzaakt door sterke negatieve verwachtingen (`gevaar’). Het leidt tot verhoogde waakzaamheid, toegenomen activiteit van het autonome zenuwstelsel (hartkloppingen, beven) en spierspanning.
Verstopplek
Het autonome zenuwstelsel regelt bijna alle onbewuste functies van het lichaam, zoals de ademhaling, spijsvertering, hartslag, bloeddruk en stofwisseling. In geval van angst zal het sympathische zenuwstelsel geactiveerd worden: adrenaline wordt vrijgemaakt en het dier kan vluchten en/of vechten. Dit is de FFF-reactie: Flight, Fight, Fright: vluchten, vechten en angst. Het stelt het lichaam in staat om snel in actie te komen.

Een dier reageert vanuit een natuurlijke reactie op het gevaar. Door het dier te steunen met angsten, wordt er een veilige situatie gevormd, zodat het dier kan kalmeren en tot rust kan komen.

Door zelf rustig te blijven en begrip te hebben voor de reactie van het dier, helpt u uw dier om de oudjaarsavond minder stressvol te laten verlopen.
U bent de steun voor het dier, wees de steun voor het dier.

Medische behandelingen en medicatie

Veterinary
In de maand december kunt u het beste de operatieve ingrepen, en onderzoeken bij de dierenarts te beperken en de vaccinaties uit te stellen naar januari.
Narcotica die nodig is bij operatieve ingrepen heeft invloed op de verwerking van prikkels zoals geluiden. Dit geeft extra stress en angst bij het dier als ze onder narcose moeten in de decembermaand.
Door de spanning in de decembermaand, is er een hoger cortisolgehalte in het bloed, wat een nadelig effect heeft voor een optimale functie van het immuunsysteem. Bij een vaccinatie zal het immuunsysteem reageren op de virussen en bacteriën om antistoffen te maken. Bij stress is de functie van het immuunsysteem om antistoffen aan te maken vertraagd en kan uw dier juist ziek worden door de vaccinatie.

Mocht u willen weten of uw dier nog beschermd is, dan kunt u een vaccicheck laten uitvoeren, laat deze ook tijdig uitvoeren.

Reguliere tranquilizers

Regulier zijn er tranquilizers in omloop, alleen hierbij wordt uw dier slap en versuft. Dit zijn middelen om de dieren te sederen, zoals vetranquil, en tranquigel. De angst wordt verder niet behandeld en uw dier kan door de verslapping en sufheid niet meer op een natuurlijke manier reageren op de angst zoals vluchten. De angst neemt hierdoor alleen maar toe.

Deze zijn ongeschikt bij het gebruik van vuurwerkangst, ze verergeren de angst...

Wilt u uw dier ondersteunen voor de jaarwisseling, neem dan zo gauw mogelijk contact op zodat u kunt starten met de natuurlijke ondersteuning bij uw dier.
Chippen van huisdieren
Zorg dat in deze periode of de huisdieren gechipt en goed geregistreerd zijn.
Het komt vaak voor dat dieren wel gechipt zijn, maar dat de chip niet is geregistreerd of de gegevens achterhaald zijn. Deze tijd van het jaar is het moment om dit te controleren. De kans dat een dier schrikt, vlucht en/of de weg niet meer naar huis weet is namelijk extra groot door het afsteken van vuurwerk. De grootste databank is Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, daar kunt u checken of uw huisdier geregistreerd is en uw telefoonnummer correct is.

Aandachtspunten tijdens de feestdagen

Rondom de feestdagen zijn de lekkernijen en de versieringen zoals de kerstboom en chocolade een aandachtspunt om de dieren in de gaten te houden.

Zowel de naalden van de kerstboom als het water zijn giftig voor huisdieren. Daarnaast kunnen scherpe naalden kunnen maag- en darmproblemen en huidklachten veroorzaken.

De versieringen in de kerstboom zijn verleidelijk om mee te spelen door de glinsteringen en kunnen tijdens het kapotvallen en opeten verwondingen aan de bek en pootjes veroorzaken.

De gezelligheid van kerststukken met taxus, kerststerren, kerstrozen, hulst, amaryllis zullen eveneens buiten het bereik van de huisdieren neergezet worden om maag- en darmklachten te voorkomen.

De lekkernijen zoals chocolade, kerststollen en andere versnaperingen zijn voor de dieren ongezond en kan maagdarmklachten veroorzaken.

Rond deze periode is de verleiding van de dieren om van de lekkernijen te snoepen groot, wees daarop alert en geef uw dier een lekkernij die geschikt is voor uw dier.

Kerstsluiting van de praktijk

Tussen de kerst en de jaarwisseling worden er geen consulten ingepland bij uw dier en zal de praktijk gesloten zijn voor de afronding van dit praktijkjaar.
Nieuwjaar
Terugkijkend heeft de praktijk weer vele dieren mogen ondersteunen voor een goede balans van hun gezondheid.
De ontmoetingen met de dieren waren bijzonder en het is prachtig om als diertherapeut de dieren te zien groeien en ontwikkelen in hun eigen levensproces.
Het is dankbaar om inzichten te mogen geven aan u als diereigenaar, zodat uw dier in balans blijft.

Fijn dat u in 2022 gebruik heeft gemaakt van de diensten van de praktijk voor uw dier.

Ik hoop u in het nieuwe jaar natuurlijk weer te zien samen met uw dier.
.
Een gezond en liefdevol 2023 toegewenst!
website email custom