Doordacht parasietenmanagement bij uw dier

Deze pagina is bedoeld om u doordacht parasietenmanagement bij uw dier te kunnen toepassen.

Reguliere parasietenbestrijders
Op dit moment zijn er diverse reguliere parasietenbestrijders die ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij uw huisdier, met dodelijke afloop. 

Lees verder over de ernstige bijwerkingen van deze middelen

Alle reguliere parasietenbestrijders, zowel tabletten, spot on pipetten als banden bevatten chemische (gif)stoffen zoals pesticiden/insecticiden om de parasiet te doden.

Echter wordt dit door uw huisdier opgenomen in het lichaam en komt het in het bloed. Dit geeft een behoorlijke hoge toxische belasting van het lichaam, denkend aan de huid, lever en nieren en kunnen op zelf of korte termijn lichamelijke klachten veroorzaken.
Helaas hebben deze chemische (gif)stoffen ook nog eens een ernstig nadelig effect voor de natuur, waarbij de natuurlijke balans in de natuur verstoord wordt.

De parasiet hoort bij het leven en als uw huisdier last heeft van parasieten, zegt dat iets over de gezondheid van uw huisdier.

In plaats van de parasiet te doden met alle gevolgen van dien voor uw huisdier, kunt u beter uw huisdier gezonder maken.

Parasieten, de natuurlijke beheersers 

Er zijn diverse parasieten, denkend aan wormen, vlooien, teken en mijten.
Deze parasieten zijn nodig in de natuur, ze leven in symbiose met de gastheer en dragen bij voor natuurlijke selectie, de natuurlijke kringloop van de natuur. De natuur speelt hierbij ook zelf een grote rol, zoals de biodiversiteit en bestrijdingsmiddelen. Hoe meer de natuur een monocultuur wordt en de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen ingezet worden, hoe sterker de parasiet wordt en gaat overheersen.

Helaas hebben parasieten ook een dragende functie van andere ziekten, de parasieten kunnen namelijk zelf besmet worden met bv. bacteriën en zijn een gastheer voor deze bacteriën.

Als de parasiet dan bij uw dier bijt/steekt, bestaat de kans dat de bacterie ea overgedragen worden naar uw dier en kunnen bij uw dier weer ziekten veroorzaken, denkend aan Lyme, Leismania, lintwormbesmetting etc.

De parasieten zijn niet te voorkomen, wel kan de kans op parasieten verkleind worden. Er is een enorme drang om parasieten te bestrijden, ondanks de zware bestrijdingsmiddelen blijkt de parasitaire druk steeds groter worden.

Regulier worden er steeds zwaardere chemische (gif) stoffen gebruikt om de parasieten te bestrijden, met als gevolg dat uw dier steeds ongezonder wordt en sterk vatbaarder wordt voor parasieten. Dit is een neerwaartse spiraal waar uw dier in zit.

Natuurlijke parasietenmanagement

Door juist aan de gezondheid van u dier te gaan werken, wordt uw dier gezonder en beter zichzelf kan beschermen tegen parasitaire druk. Hoe gezonder uw huisdier is, hoe onaantrekkelijk uw dier wordt voor de parasieten.

De reguliere chemische stoffen maken uw dier alleen maar ongezonder, waardoor uw dier steeds vaker last heeft van parasieten, ondanks de zware chemische middelen.
Ook langdurig gebruik van onderdrukkende reguliere medicatie heeft nadelig invloed op gezondheid van uw dier en kan de besmetting van parasieten versterken.

Het is verstandig om deze reguliere middelen zo minimaal mogelijk in te zetten en als u het inzet, goed op uw dier te letten. Op natuurlijke manier kunt u namelijk ook veel bereiken om de parasieten te behandelen.

Met natuurlijke middelen verbetert o.a. de weerstand en lichamelijke functies waardoor uw dier een betere conditie en gezondheid krijgt. Daarnaast kunnen we ook met natuurlijke middelen, een natuurlijke “scherm” creëren, waar door de parasieten niet in de buurt van uw huisdier willen komen, deze middelen ondersteunen uw huisdier weer om de natuurlijke weerstand te verhogen en verbetert de lichamelijke functies.

Daarnaast is speelt ook uiteraard de leefomgeving van uw dier een grote rol.
Hiermee kunnen maatregelen geadviseerd worden om de besmettingsdruk te verkleinen.

Wormonderzoek

Met een ontlasting-/mestonderzoek is het mogelijk de wormensoort en de werkelijke getelde eitjes in de ontlasting zichtbaar zijn. Met deze gegevens kun je een sluitend behandeladvies geven om de dieren regulier en/of natuurlijk te behandelen. Op deze manier bestaat de kans dat wormresistentie beperkt wordt en uw dier minst belast wordt. De ontlasting-/mestonderzoek is via de dierenarts te laten doen. Ook kunt u zelf een zelftest bestellen bij Het Woud.
In het voorjaar 2020 wil deze praktijk de mogelijkheid bieden om ook wormonderzoek bij uw dier uit te voeren voor een passende behandeling.

Heeft uw dier regelmatig last van parasieten en wilt u dit natuurlijk behandelen, neem dan contact op om een afspraak te maken voor een passend behandeladvies voor uw dier.

Terug naar: Extra