Het zelfgenezend vermogen

Van blessures tot herstel. 

Vanuit de holistische werkwijze wordt het zelfgenezend vermogen aangesproken voor het herstel van blessures en andere aandoeningen.

Het ene dier is gevoeliger op blessures en aandoeningen en hersteld langzamer dan het ander dier.

Dit heeft met veel factoren te maken, die tijdens een consult worden bekeken. 

Zelfgenezend vermogen
Het zelfgenezend vermogen is het herstellen van lichaamsfuncties na bv blessures, breuken en verwondingen.Het genezen van een wondje, waarbij het bloeden stopt, er een korstje ontstaat en nieuw huid wordt aangemaakt is bekend. Dit geldt ook voor een botbreuk of spierletsel, waarbij nieuw botweefsel wordt gevormd en het bot weer aan elkaar groeit en spierweefsel weer hersteld. De natuurlijke geneeswijze ondersteunen deze herstelmogelijkheden.

Bindweefsel
In het lichaam zijn er een aantal structuren die deze herstelfases sturen waaronder het Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS). Dit systeem zit tussen de cellen en het bloed, ook wel bindweefsel genoemd.

Het bindweefsel biedt onder andere structuur, stevigheid en elasticiteit en draagt bij voor communicatie. Het bevat vezels, cellen en tussenruimten. De aanwezige vezels zorgen voor de trekvastheid en de elasticiteit bepalen en de cellen dragen bij voor groei en regeneratie .De tussenruimten bevat water en deze biedt een waterbinnende capaciteit. 

Ook biedt het bescherming zoals immuunreacties en draagt het bij voor wondheling, afbreken van oud weefsel en herstel van nieuw weefsel. De aanwezige receptoren en cytokinen begeleiden deze processen.

Het bindweefsel bevat ook eiwitten, die de communicatie tussen de systemen verzorgd en reguleert de celdeling, groei en organisatie van het helingsproces.

Bij een verstoring van de communicatieve functie raakt de regulerende functie van het bindweefsel op groei, regeneratie en stofwisseling kwijt.

De opbouw van het bindweefsel speelt de kwaliteit van de grondstoffen een grote rol, de beschikbaarheid van kwalitatieve goede aminozuren en die komen vanuit de voeding. Natuurlijke goede voeding zorgen voor de juiste aminozuren, vitamines en mineralen voor een goede functie van het bindweefsel.

Helingsproces
Een helingsproces begint altijd met een ontstekingsfase, waarbij zwelling en warmte door het extra bloed en hormonen het herstel stimuleert, de oude cellen opruimt en de nieuwe cellen aanmaakt, waarbij de laatste fase de cellen de juiste structuur krijgen. In dit proces speelt het immuunsysteem een rol om een barriere te creeeren tegen oa bacteriën. Het inzetten van ontstekingsremmers en koeling tijdens dit proces vertraagt de opruimactie en de herstelfase. 

Bij het herstel ontstaat er een extra gevoeligheid en dit is nodig om het herstelproces te bevorderen door rust en het belastingsniveau te verlagen,. Het inzetten van pijnstilling wordt de rust en een te lage belastingsniveau negatief beïnvloed en dit heeft effect op de kwaliteit van het helingsproces. 

De duur van de genezing en de kwaliteit van het nieuwe weefsel is afhankelijk van de grootte van de verwonding of kwetsuur, de voedingstoestand, de actuele psychische stress, gedrag, de algehele gezondheidsconditie en bewegingspatroon. De ingezette methoden zoals ontstekingsremmers, pijnstillers en koelen beinvloeden het natuurlijke helingsproces. Deze factoren zijn bepalend of er een optimale helingsproces kan plaatsvinden.

Al deze fases kost energie en daarbij is er ook voeding nodig om deze herstelfases te kunnen doorlopen. 

Invloeden op herstelproces
Diverse aspecten zoals gezonde voeding, ontspanning en rust, beweging goede huisvesting en omgevingsfactoren beïnvloeden het zelfgenezend vermogen.

Om een zo goed mogelijk herstel te creëren zal vanuit de natuurlijke geneeswijze de aspecten benaderd worden en betrokken worden bij het helingsproces.

Vanuit de natuurlijke geneeswijze zal in het behandeladvies maatregelen, behandelingen en middelen ingezet worden om het helingsproces te bevorderen.

Heeft uw dier langdurige klachten, neem dan gerust contact op, zodat er een passend behandeladvies gegeven kan worden om het helingsproces van uw dier te bevorderen.

Terug naar: Extra