Gezonde darmen

Het wordt steeds bekender dat de darmen een belangrijke rol spelen voor een goede gezondheid.

In de darmen worden naast opname van voedingstoffen en vocht ook de zuur-base verhouding gereguleerd.

Via het verteringsproces komen o.a. aminozuren, vitamines en mineralen vrij uit de voeding en gaat via de darmen naar de bloedbaan.

Zodra er gezondheidsklachten zoals allergieën ontstaan, is er vaak sprake van een Leaky Gut Syndrome, ookwel een lekkende darm.

Met een lekkende darm is het specifieke doorlaatbaarheid van de darm verminderd, waardoor er andere samenstelling en grootte van stoffen zoals onverteerde voedsel, bacteriën, virussen en schadelijke stoffen door de darmwand heen gaan in de bloedbaan.

De bloedbaan werkt nauw samen met het immuunsysteem, op het moment dat de samenstelling en grootte van de opgenomen stoffen afwijkt, reageert het immuunsysteem hierop en ontstaan er oa allergieën en immuungerelateerde klachten.

Een allergische reactie is een signaal van het lichaam om lichaamsvreemde stoffen te vernietigen en af te voeren.

Op het moment dat er een groot aantal lichaamsvreemde stoffen binnenkomen, raakt het immuunsysteem uitgeput en is de kans op andere lichamelijke klachten.

Stressfactoren

De darmen reageren sterk op stressfactoren. De stressfactoren kunnen op verschillende aspecten aanwezig zijn, zoals belasting van gifstoffen, lichamelijke klachten of omgevingsfactoren.

Ook een verstoring van de darmflora is een grote veroorzaker van een lekkende darm. De darmflora wordt beïnvloed door voeding, antibioticagebruik, vaccinaties en ontwormingsmiddelen.

Met een consult worden alle factoren die meegenomen en passende behandeladvies gegeven zodat de darmen zich weer kunnen herstellen tot gezonde darmen.

Een gezonde darm ondersteunt het verder herstel van de gezondheid van uw dier.

Heeft uw dier al langere tijd gezondheidsklachten? Neem dan gerust contact op.

Terug naar: Extra