Katten en essentiële oliën

Katten zijn gevoelige dieren als het gaat voor de inzetbaarheid van essentiële oliën.

De gevoeligheid heeft te maken met de stofwisseling van de katten. Katten hebben een andere metabolisme dan bv. honden en paarden.

Deze metabolisme draagt bij hoe katten o.a. de balaststoffen afvoeren via de lever e nieren.

Het metabolisme van de kat heeft een langer verwerkingsproces van o.a. medicatie en natuurlijke middelen. De dosering speelt daarom hier een grote rol.

De inzetbaarheid van essentiële oliën zal daarom alleen door deskundigen ingezet mogen worden, waarbij gelet wordt op de kwaliteit, geschiktheid, manier van toepassen en dosering die door de kat verdragen kan worden.

De kwaliteit van de essentiële olie hangt samen met de zuiverheid van de olie. De olie hoort vrij te zijn van oxidatie en chemische toevoegingen. 

Ook de geschiktheid van de oliën spelen een belangrijke rol, de meeste essentiële oliën die in de winkel etc. zijn gewoonweg ongeschikt voor dieren en expliciet voor katten…Dat heeft te maken met soort olie, de sterkte en de bereidingswijze van die oliën.

Er zijn maar een paar merken oliën die geschikt zijn voor dieren en expliciet voor katten.

Daarbij speelt de gezondheid van katten een grote rol of ze de essentiële oliën kunnen verdragen, daarbij wordt gelet op het gewicht, leeftijd en lichaamsconditie zoals vocht- en vetbalans

Er zijn een paar manieren om de geschikte oliën toe te passen bij katten om de therapeutische werking van de oliën in te zetten voor het bevorderen van de gezondheid.

Bij verkeerd gebruik zijn de oliën schadelijk voor de gezondheid tot zelfs dodelijk voor katten…

In deze praktijk zal de inzetbaarheid van de geschikte essentiële oliën op een verantwoorde manier toegepast worden, zodat het therapeutische doel bereikt wordt.

Terug naar: Extra