Orthomoleculaire behandelwijze

Ortho-moleculair staat voor gezonde moleculen.

Met deze behandelwijze wordt er een optimaal biochemisch milieu gecreëerd, waarbij cellulaire (herstel)processen de kans krijgen.

Deze vorm van behandelwijze is gebaseerd op o.a. de mineralen en vitamines, oftewel de micro-nutriënten. Dit zijn o.a. vitaminen, mineralen & sporenelementen, aminozuren, vetzuren.

Bij macro-nutriënten wordt voornamelijk gekeken naar de eiwitten, vetten en koolhydraten in de voeding.

Dit wordt met optimale, gevarieerde en natuurlijke voeding en aangevuld met supplementen.

Wanneer orthomoleculaire geneeswijze
De behoefte voor een orthomoleculaire behandelwijze is afhankelijk van het individu, waarbij de leeftijd, geslacht, gezondheidsconditie, voedingspatroon en leefstijl worden meegenomen.

Met deze visie wordt er breed ingegaan op de voeding en de natuurlijke bron en hoeveelheid van de micro-nutriënten.

Micro-nutriënten zijn nodig voor lichamelijke functies en hebben een samenwerkende verband met andere micro-nutriënten.

Bij een tekort aan micro-nutriënten kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, dit kan primaire en secundaire schade geven aan lichaamsfuncties zoals hart en bloedvaten, luchtwegen, huid en spijsvertering.

Micro-nutriënten zijn oa. belangrijk voor het functioneren van de cel, bij een gezonde werking van de cel, kunnen organen en orgaansystemen goed functioneren. Bij een te kort ontstaat er op celniveau functieverlies en heeft direct en indirect invloed op de organen en orgaansystemen.

Tijdens een consult zal helder worden of de micro-nutriënten in balans zijn of er ondersteuning nodig is. De ondersteuning zal bestaan uit suppletie.

Met de suppletie worden de micro-nutriënten in een passende dosering toegevoegd aan de voeding om de balans te herstellen.

Daarnaast zal de voeding bekeken worden en mogelijk tot het advies voor een alternatieve voeding, waarbij de voedingstoffen beter uitgebalanceerd zijn.

Probiotica
Het inzetten van probiotica heeft pas zin als de balans van de darmflora duidelijk is.

Daarnaast is het van belang dat de darmen in staat zijn om de balans te behouden en de darm normaal functioneert.

Bij een verstoring in de darm, zoals een beschadigde darmwand, is een probiotica juist een risico voor de algehele gezondheid. De therapeut zal er voor kiezen om eerst de darmwand te herstellen.

Daarna zal de darmflora opgebouwd worden, met de aërobe en anaërobe darmbacteriën. Deze darmbacteriën hebben ieder een eigen taak om de voedingstoffen te verwerken.

Een probiotica op maat is de basis om de darmflora te herstellen.

Parasietenbestrijding
Het heeft weinig zin om preventief te ontwormen. Zolang er geen wormen zijn, is het onnodig om te ontwormen. Wormen zijn echter niet altijd zichtbaar en om zeker te zijn dat uw dier vrij is van worden, is een wormtest de ultieme uitkomst. Een wormtest kunt u bestellen bij Het Woud of vraag naar de mogelijkheden bij uw dierenarts.

Naast nutriënten die het immuunsysteem ondersteunen zijn ook kruiden, groente en fruit inzetbaar, ook zijn er mogelijkheden voor natuurlijke darmondersteuners tegen darmparasieten.

Meer informatie? Doordacht parasietenbestrijding bij uw dier.

Terug naar: Extra