Met de bijscholing Manuele Lymfedrainage (MLD basis) zijn er veel inzichten gekomen over het lymfesysteem, dat er aansluitend de jaaropleiding voor de MLD therapeut voor paarden is met succes afgerond.
Per 1 januari 2025 wordt de mogelijkheid om afspraken in te plannen voor MLD bij paarden.
Op deze pagina staat wat meer uitleg over de kracht van Manuele Lymfedrainage bij paarden.
Het lymfesysteem draagt bij aan de filtratie van het bindweefsel en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen.
Het lymfesysteem en het immuunsysteem hebben een taak in de bescherming van het lichaam en zorgt voor het zelfgenezend vermogen.
In het bindweefsel wordt het weefselvocht opgenomen door het lymfesysteem. Via lymfebanen wordt het lymfevocht getransporteerd naar lymfeklieren, waar de filtratie en aanmaak van antistoffen plaatsvindt. Daarna wordt het lymfevocht weer in de Bloedbaan opgenomen, zodat het via de lever en nieren kan worden afgevoerd.
Het lymfesysteem kan alleen goed functioneren als er Voldoende beweging is van het paard en het paard in ontspanning is,
Bij stress, onnatuurlijke en onvoldoende beweging kunnen er verstoringen ontstaan van het lymfesysteem.
De spijsvertering bij paarden
De spijsvertering van paarden heeft een zelfvoorzienende kracht om van gevarieerde ruwvoer essentiële voedingstoffen om te zetten.
Een paard eet van nature hapje stapje gedurende dag en dat draagt bij dat de maag de kleine hoeveelheden ruwvoer via de darmen kan verteren en omzetten naar essentiële voedingstoffen.
De omzetting van gevarieerde ruwvoer naar essentiële voedingstoffen en opname vind plaats in de darmen. In de darmen leven de darmflora in een optimale zuurtegraad, die een bijdrage levert voor een goede vertering.
Een goede darmgezondheid speelt een belangrijke rol in de omzettingsprocessen en spijsvertering van een paard.
De spijsverteringsproces van een paard is in staat om van plantaardige vezels, eiwitten en vetten de essentiële voedingstoffen aan te maken voor energie en herstel.
Een natuurlijke voeding bij een paard bestaat voornamelijk uit onverpakt groen, dus gras, hooi, bladeren, takken, wortels etc.
Een voeding die gebaseerd is op zetmeel, suikers en andere hulpstoffen verstoren de zuurtegraad en de bloedsuikerspiegel die invloed hebben op de spijsvertering en omzettingsprocessen in de darmen.
Voor en goede gezondheid is de natuurlijke voeding bij paarden belangrijk en zult bij een consult de voeding en de mogelijke aanpassingen in de voeding en het aanbieden van supplementen geadviseerd worden.
Paarden leven in kuddeverband en biedt hun basisveiligheid. Een veilige leefomgeving draagt bij aan een goede werking van het lymfesysteem en immuunsysteem.
De natuurlijke beweging uit vrije wil draagt bij dat het lymfesysteem optimaal functioneert en en zal via het hoefmechanisme de lymfestromen stimuleren.
Onnatuurlijke bewegingen en beweging onder spanning vragen veel van het paard en dat kan blessureklachten veroorzaken.
Bij een consult zullen de aspecten meegenomen worden van de beweging, huisvesting en leefomgeving en stressfactoren .
U ontvangt u passend advies om de gezondheid van uw paard te bevorderen en het lymfesysteem en immuunsysteem te versterken
Bij de manuele lymfedrainage wordt het herstel ondersteunt en is het inzetbaar bij:
Daarbij ontvangt u advies over de basisbehoefte van uw paard.