Immuniteit en allergie

De dieren hebben een sterk immuunsysteem in hun lichaam en beschermt het lichaam tegen o.a. bacteriën, schimmels, gisten, virussen. Daarnaast zorgt het immuunsysteem dat de aanwezigheid van ongezonde cellen en andere lichaamsvreemde stoffen worden herkend en worden vernietigd.

Het immuunsysteem is belangrijk voor het herstellen van diverse aandoeningen en ziektes.

Bij een verminderde immuniteit in het lichaam kunnen de virussen, bacteriën, gisten en schimmels de overhand krijgen en worden de dieren ziek. Mede kunnen door een verzwakt immuunsysteem de ongezonde cellen en lichaamsvreemde stoffen de overhand krijgen en kan het dier aandoeningen krijgen.

Bij een overactieve werking van het immuunsysteem reageert het lichaam te sterk op bepaalde lichaamseigen of lichaamsvreemde stoffen. Dit is te herkennen specifieke klachten zodra het dier in aanraking is gekomen met een bepaalde stof. Dit kan bijvoorbeeld een eiwit zijn uit voeding, vlooienspeeksel, grassen en pollen.

Allergieën kunnen zich uiten via de huid, darmen en luchtwegen. De huid, darmen en luchtwegen hebben slijmvliezen, die een nauwe verbinding hebben met het immuunysteem.

Bij contactallergie (atopie) is meestal zichtbaar op de huid, zoals jeuk en roodheid in de oksels en liezen, aan de kop en voetjes. Voedselallergie is meestal zichtbaar aan de spijsvertering en klachten zoals diarree, sterk ruikende ontlasting met jeuk over het gehele lichaam. Bij een allergie die zich uit zoals benauwdheid en hoesten kan dit te maken met ingeademde stoffen zoals pollen en andere ingeademde omgevingsstoffen.

Een allergie kan zich acuut tot vertraagd uiten bij uw dier en dit heeft te maken met de soort antigeen van het immuunsysteem. Het is het belangrijk om de bijbehorende organen te ondersteunen. Bij een consult wordt aan de hand van de anamnese uitgezocht welke organen ondersteuning nodig hebben in combinatie met het immuunsysteem.

De natuurlijke therapievormen bieden een brede aanpak voor allergieklachten en draagt bij voor een optimale gezondheid van uw dier.

Terug naar: Extra