Voedingsadvies

Voeding is van groot belang voor de gezondheid van het dier. Het opnemen van goede voedingstoffen zorgt voor een goede werking van alle organen en andere lichaamssystemen.

Om goede voeding te kunnen benutten voor opbouw, groei en herstel van alle lichamelijke functies van het lichaam is het belangrijk dat het gehele spijsverteringskanaal goed functioneert.

Een groot aantal lichamelijke klachten heeft een voeding gerelateerde oorzaak en de voeding speelt daarom een grote rol bij natuurgeneeskundige therapieën.

Er kunnen voedingsadviezen gegeven worden om de gezondheid van uw dier te herstellen en te ondersteunen. Hierbij kunt u denken aan adviezen zoals, andere voeding, aanvulling met voedingssupplementen en manier van voeren.

Met deze adviezen wordt ook rekening gehouden met de meest natuurlijke voedingsbehoefte van het dier voor een goede gezondheid.

Goede voeding bestaat uit de volgende aspecten:

 • De meest natuurlijke voedingsstoffen die overeenkomen met het diersoort, denkend aan herbivoren (planteneters), carnivoren (vleeseters) en omnivoren (alleseters).
 • De juiste samenstelling van de voedingsstoffen, om het natuurlijke evenwicht van eiwitten, vetten en koolhydraten binnen te krijgen met o. a. de goede vitaminen- en mineralenverhoudingen en hoeveelheden.
 • De vorm en constitutie hebben ook een belangrijke rol of het dier zijn voeding wil en kan eten.
 • De hoeveelheid en energiebehoefte spelen een belangrijke rol om de dieren in goede conditie te houden.
 • De opname en verwerking hebben een belangrijk aspect om de goede voedingsstoffen te kunnen verteren en lichamelijke functies behouden kunnen worden.
 • Voedingsstoffen hebben zo min mogelijk verwerkingen zoals verhittingen ondergaan en bevatten geen extra toevoegingen zoals (chemische) geur, kleur en smaakstoffen.

De gevolgen van bewerkingen zijn o.a.:

 • Door verhitting zijn eiwit structuren veranderd en zijn slechter opneembaar, dit kan als lichaamsvreemd worden gezien waarbij allergische reactie kunnen ontstaan. De aanwezige enzymen zijn tevens ook beschadigd en onwerkzaam geworden.
 • Vitaminen en mineralen zijn door verhitting onwerkzaam geworden en zullen toegevoegd moeten worden om aan de behoefte van het dier te komen. Vaak zijn de toegevoegde mineralen en vitamines synthetisch en zijn slechter opneembaar dan de natuurlijke vorm.
 • De verhitting zorgt voor het doden van bacteriën, deze bacteriën zijn noodzakelijk voor opbouw van de darmflora en algemene weerstand.
 • Bij het vormen van brokken wordt naast verhitting granen toegevoegd en kunnen voornamelijk bij carnivoren nadelige gevolgen hebben op de spijsverteringsorganen zoals de pancreas en belasten het lichaam met afvalstoffen.
 • Door de verhitting en daarbij gevolgde bewerkingen zoals het toevoegen van geur, kleur en smaakstoffen wordt het lichaam overbelast met afvalstoffen met nadelige gevolgen op de gezondheid van het dier.

Natuurlijke en biologische voeding

Deze lijst wordt verder aangevuld met goede voeders voor dieren.

Wilt u meer weten welke voeding voor uw dier het beste is, neem dan contact op voor een passend voedingsadvies..

Terug naar: Extra