Acupressuur

Deze behandelwijze is een oorspronkelijke Traditional Chinese Medicine (TCM)

Via drukpunten worden meridianen, een netwerk, in het lichaam, positief beïnvloed. In meridianen stroomt de levensenergie van het lichaam, de zogenoemde Qi. De Qi zorgt voor verbinding, communicatie en beweging.

Meridianen zijn energiebanen in het lichaam en verbindt alle functies en lichaamsonderdelen met elkaar.
De meridianen kunnen met acupressuurpunten behandeld worden om de energie en informatie los te laten en/of op te slaan.

Bij een verstoorde stroom van de Qi in de meridianen ontstaan er lichamelijke en emotionele klachten.
Via acupressuur wordt de stroom van levenenergie gestimuleerd en zal de balans van het lichaam hersteld worden.

Het lichaam kent 12 hoofdmeridianen, waarbij 365 drukpunten zijn onderverdeeld. Iedere meridiaan staat in relatie met een orgaan denkend aan de long, dikke darm, maag, milt, hart, dunne darm, blaas, nier, pericard, driewarmer, galblaas en lever. Deze organen hebben ook een relatie met de denkwijze van de 5 elementen.

Bij de Chinese denkwijze staan de 5 elementen (hout-vuur-aarde-metaal-water) symbool voor de veranderingsprocessen die afspelen in de natuur.
Deze veranderingsprocessen dragen bij aan een dynamisch evenwicht zoals een gezonde natuurlijke verandering, evenwicht, harmonie, groei en ontwikkeling.

De balans tussen de verschillende elementen zorgt voor een verbinding tussen het zelfregulerende, scheppende en de controlerende krachten.

Het evenwicht tussen de vijf elementen zorgt ervoor dat het lichaam in balans blijft en goed zal functioneren. Elk element heeft een voedende en controlerende taak om te zorgen dat de elementen in balans blijven.Bij een verstoring in een van de elementen zullen andere elementen compenseren om het dier weer in evenwicht te brengen.

Yin en yangMet de acupressuur wordt tevens de Chinese denkwijze Yin en Yang meegenomen bij de behandeling.Yin en Yang is een principe die de twee tegenpolen van elkaar aanduiden en elkaar beïnvloeden en reguleren. Deze principe heeft een aanvullende waarde om een passend behandeladvies te kunnen geven.

De opleiding acupressuur biedt een brede aanvulling om de samenhang het lichaam, emotie en geest volgens de holistische visie te versterken om een passend behandeling aan te bieden.

De opgedane kennis van deze opleiding wordt geïntegreerd binnen deze praktijk en wordt uitgebreid om naast paarden ook andere diersoorten met acupressuur te kunnen behandelen indien dat nodig is ter ondersteuning van het herstel.