Gevoeligheid voor parasieten

Steeds meer honden, katten en andere dieren raken gevoelig voor parasieten.

De kracht van het immuunsysteem speelt hierin een belangrijke rol. Het immuunsysteem reguleert de weerbaarheid voor parasieten. De huid en de slijmvliezen zijn de eerste barrières van het immuunsysteem.

 • De huid beschermd het dier voor factoren van buitenaf, zoals virussen, bacteriën, vlooien, teken, mijten en stekende insecten. De gevoeligheid voor de uitwendige parasieten heeft te maken met de weerbaarheid van de huid. Bij een verstoring van het immuunsysteem wordt de huid kwetsbaar, waarbij de parasieten, mijten, bacteriën, virussen kunnen doordringen in de huid.
 • De slijmvliezen zorgen voor laag epitheel of dekweefsel die een lichaamsholte en produceert slijm ter bescherming van het orgaan, denkend aan de luchtwegen, maag en darmen, blaas, geslachtsorganen.. De slijmvliezen zorgen voor de afvoer van afvalstoffen.  De slijmvliezen in de darmen vormen de grootste deel van het immuunsysteem. Een gevoeligheid van parasieten zoals wormen en giardia beschadigen de darmwand als de weerbaarheid van het immuunsysteem is verzwakt.
Invloeden van verminderde weerbaarheid van de huid en slijmvliezen

De huid en slijmvliezen kan door verschillende manieren kwetsbaar worden.

 • Een emotionele disbalans zoals angst en stress verzwakt het immuunsysteem door het cortisol van de bijnieren.
 • Disbalans van de organen zorgen voor een verstoorde spijsvertering en afvoer van afvalstoffen.
 • Overbelasting van het immuunsysteem ten gevolge van vaccinaties geeft een verhoogde gevoeligheid op parasieten.
 • Medicatie die het immuunsysteem onderdrukken, veroorzaken een verhoogde gevoeligheid op parasieten.
 • Parasitaire middelen op basis van pesticiden/insecticiden verstoren de harmonie van organen en beschadigen organen, immuunsysteem, zenuwstelsel en hormoonstelsel.
 • Verstoring bij de uitscheiding van afvalstoffen door de lever, nieren en lymfesysteem.
 • Toevoegingen in de voeding en onnatuurlijke voeding verstoren de spijsverteringsprocessen.
 • Klimaatfactoren die invloed hebben op de huid en spieren maakt het dier gevoelig voor parasieten.

De balans tussen Yin en Yang

Vanuit de TCM wordt een gevoeligheid van parasieten gezien als een verstoring van het dynamische harmonie tussen Yin en Yang, de Zang Fu organen en de levensenergie (Qi) van het dier. Zodra de harmonie is verstoort en het lichaam niet in staat is om de harmonie te herstellen, ontstaat er een ziekte.

Er kunnen interne (emoties), externe (klimaatfactoren) of overigen (stress, huisvesting, voeding, belasting, trauma en parasieten) de grondslag liggen van een verzwakte verdediging/weerstand (Zheng Qi)

 • De Zheng Qi reguleert het weren van de pathogenen (Xie Qi). Dit gaat o.a. via de Wei Qi, de defensieve energie die bevindt zich tussen de huid en spieren en deze beschermd het organisme voor de pathogene factoren.
 • De Zheng Qi assisteert de handhaving van de Yin Yang-balans, de voedende Qi (Ying Qi) en de vitale substanties
 • Bij de vorming van Zheng Qi speelt de Long Qi, Milt Qi en Nier Qi een belangrijke rol.

De mogelijkheid om te overleven, spelen de Shen (spirit/hart), Qi (levensenergie/Milt)) en Jing (Groei, ontwikkeling en voorplanting/Nier) een belangrijke rol. Daarnaast speelt de balans van de Yin en Yang en de vitale substanties een rol in de handhaving van de homeostase.

Zodra er een conflict tussen de verdediging en de pathogenen, bepaalt de weerbaarheid van het lichaam in relatie met de pathogene factor hoe het dier reageert. De symptomen manifesteren zich in een exces of deficiëntie beeld van Yin of Yang.

Bij een infiltratie van de pathogenen( Xie Qi) ontstaat er een disharmonie tussen Yin en Yang.

 • Als de Zheng Qi sterk is, verdwijnt de Xie Qi.
 • Als de Zheng Qi zwak is, zal de Xie Qi overheersen.
 • Als de Zheng Qi herstelt, zal de Xie Qi verdwijnen.
 • Als de Xie Qi overheerst, kan dit een sterke Zheng Qi verzwakken.
Parasitaire infectie

Vanuit de TCM wordt een infectie van parasieten gezien als symptoom van een disbalans van de Zheng Qi en de Xie Qi en valt onder de overige oorzaken van ziekte.

Parasieten, schimmels, bacteriën etc leven normaal gesproken in harmonie met het dier. Zodra er een disbalans ontstaat, krijgen deze pathogenen de ruimte om te groeien. Bij een disbalans van de Zheng qi wordt deze explosieve groei zichtbaar.

Zelfs als een dier in de ene omgeving geen gevoeligheid kent en de andere omgeving wel, is het goed kijken wat de omgeving doet met het dier. Hierbij kun je denken aan de stress zoals de reis er naar toe of verandering van omgeving, andere dieren, geluiden, klimaat- en de lokale omgevingsfactoren.

De locatie van de overheersende parasieten/insecten op het dier kan een indicatie zijn welk orgaan verzwakt is. Bij een nier Yang deficiëntie zie je bijvoorbeeld op de achterhand vliegen. Bij een milt deficiëntie op de flanken en op de voorhand bij een long deficiëntie. Dit heeft te maken met de zwakte van de Wei Qi tussen de huid en spieren in deze omgeving.

Ook kan de parasitaire druk van een omgeving invloed hebben op de Zheng Qi en kun je het dier ondersteunen met oa kruiden en acupressuur de Zheng Qi te versterken.

De parasitaire druk in de omgeving kan ontstaan door de beperkte natuurlijke vijanden van de parasiet of de omgeving bevat weinig variatie in van planten, struiken, bomen. Daarbij kunnen ook de aanwezigheid van vele dieren ook een rol meespelen in de druk.

Parasitaire behandeling

Doordat vanuit de reguliere kant, steeds meer gebruik gemaakt wordt van zware chemische producten, gaat de parasiet hier tegen ook in verweer en ontstaat er een belasting op de Zheng Qi.

Een parasietenbehandeling zoals een wormenkuur en vlooien/tekenbehandeling hebben invloed op de Zheng Qi en dan is het van belang om de Zheng Qi te versterken na een behandeling.  Als het dier last blijft houden van parasieten, is het zinvol om de Zheng Qi in balans te brengen met kruiden, acupressuur en homeopathie.

Ook kan Moxa een mooie bijdrage leveren als er een deficiëntie is van de nierenergie om de Zheng Qi te versterken. Moxa is gemaakt van het kruid bijvoet en wordt ingezet om de Yang Qi te bewegen en te verwarmen als er zwakte en koude symptomen aanwezig zijn. De Moxa versterkt de Wei Qi en door de warmte wordt de doorbloeding verbeterd.

De holistische benadering bij een gevoeligheid van parasieten wordt het dier in balans gebracht, zodat de natuurlijke weerbaarheid vergroot.

De reguliere benadering om de parasiet bij het dier te doden brengt het dier alleen maar verder uit balans en neemt de gevoeligheid voor parasieten alleen maar toe.

De parasiet heeft een functie in de natuur. Een balans tussen de gastheer en de parasiet zorgt voor een evenwicht van de natuurlijke omgeving.

Verder lezen: Het zelfgenezend vermogen, Doordacht vaccineren, Doordacht parasietenmanagement.