Hoe vind ik een goede betaalbare dierenarts?

Er is op het moment veel beweging bij de dierenartsen en deze praktijk houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Een dierenarts bezoek kan nodig zijn en het is fijn als u bij een goede en betaalbare dierenarts terecht komt.

Bij een dierenarts komt u voor acute zorg bij uw dier en er zijn mogelijkheden tot verder onderzoek.

Bij specifieke klachten kunt u worden doorgestuurd naar een specialist, ookwel naar een dierenkliniek voor een uitgebreider onderzoek en  behandeling.

De ontwikkeling van overname van veel dierenartsenpraktijken door grote dierenzorgketens, draagt bij dat veel dierenartsenpraktijken omgebouwd worden naar dierenklinieken. De acute zorg bij uw dier wordt hierdoor gelijk uitgebreider/specialistische en spelen er veel hogere tarieven. wat niet altijd gelijk nodig is voor de klacht bij uw dier.

Bij een basis onderzoek of behandeling herstellen dieren vaak al. Een verder (specialistisch) onderzoek is pas nodig als de basis behandeling geen vooruitgang biedt bij uw dier, hierbij kunt u denken aan uitgebreid bloedonderzoek, röntgenfoto, chirurgische ingrepen etc.

De dierenklinieken die zijn aangesloten bij de grote dierenzorgketen/maatschappen vermelden dat op hun website en deze dierenklinieken sturen uw dier bij spoed buiten hun eigen openingstijden. naar specialistische dierenartsen uit dezelfde dierzorgketen/maatschap.

De kleine dierenartspraktijken, waarbij 1 tot 2 dierenartsen werken, staan los van deze grote maatschappen en werken samen met andere dierenartsenpraktijken uit de omgeving en bieden de zorg die als eerste nodig is bij uw dier,

Om u inzicht te geven welke vragen u kunt stellen aan de dierenarts, geeft u de mogelijkheid om een goede betaalbare dierenarts te kunnen kiezen voor uw dier.

Op deze manier kunt u de behandelingen en de tarieven in de gaten houden bij uw dier en kunt u de behandeling afstemmen wat bij uw budget past en uw dier een betaalbare behandeling bij de dierenarts krijgt.

Er is tegenwoordig veel mogelijk qua onderzoeken cq behandelingen bij de dieren .

Echter kan deze zorg ook doorslaan en staat het dierenwelzijn en dierwaardigheid in het gedrang. Voor een dier kan een specialistische onderzoeken en behandeling het levensplezier nadelig beïnvloeden. Hierbij hoort voorop te staan of het dier nog een dierwaardig bestaan heeft na de behandeling etc.

De opmars van grote specialistische dierenklinieken gaat ten koste van de kwaliteit van de dierenzorg, waarbij het doel om zoveel mogelijk uit de zorg te halen bij het dier. Hiermee bestaat er een risico dat de dieren overbelast worden door allerlei onderzoeken, behandelingen die uiteindelijk ten koste gaat van het dier. Ook een besluit dat het dierwaardig is om een dier zijn/haar rust te geven blijft veelal onbesproken.

Een dier is een levend individu die een waardig medische zorg krijgt die gebaseerd is op een dierwaardig bestaan!

Het advies van deze praktijk:

  • Bij geen noodzakelijke zorg, bel naar verschillende dierenartsen in uw omgeving voor een prijsopgave van de betreffende operatie, behandeling en/of operatieve ingreep.
  • Maak duidelijke afspraken over de nodige behandelingen.
  • Vraag naar de zorg die de dierenartsenpraktijk kan bieden voor uw dier.
  • Vraag naar de specifieke kosten van de behandeling en vergelijk deze met andere dierenartspraktijken
  • Vraag naar de noodzakelijke behandelingen en prognose van de behandelingen.
  • Vraag om bedenktijd voor de zorg bij uw dier die geen levensbedreiging vormt.
  • Maak zelf een lijst van de dierenartsenpraktijken in de buurt en leg deze bij uw telefoon
  • Zoek uit welke dierenartspraktijken in de omgeving een onderlinge dienstverband hebben.
  • Vraag na bij uw dierenarts waar u naar toe wordt doorverwezen in geval van spoed buiten de openingstijden in avonden/weekenden/feestdagen.
  • Krijgt u bij een dan deze vragen een antwoord dat uw dier uitgebreid onderzoek moet worden zonder toelichting en geen prijsopgave krijgt, dan kunt u beter verder op zoek gaan naar een andere dierenartspraktijk.

Wat kunt u al zelf doen om uw dier gezond te houden

Er zijn veel mogelijkheden om zelf de gezondheid van uw dier te versterken, denkend aan het bieden van de basisbehoefte van het dier, het beperken van belasting van het immuunsysteem door vaccinaties.

Ook kunt u zelf natuurlijke parasietenmanagement toepassen door oa wormonderzoek samen met natuurlijke voeding wordt de darmgezondheid en de algehele weerbaarheid vergroot.

Met het doordacht vaccineren wordt het immuunsysteem van uw dier minder belast, wat ten goede komt voor de gezondheid van uw dier. Het optimaal werkend immuunsysteem draagt bij aan het zelfgenezend vermogen

Bij deze praktijk ontvangt u tips voor een optimale gezondheid van uw dier.

Ondersteuning van natuurlijke therapieën dragen bij aan een optimale gezond van uw dier.

Bij deze praktijk ontvangt u een passende ondersteuning bij uw dier tijdens een consult.

Berichtgeving over de ontwikkeling bij dierenartsen.

Er komen steeds meer berichten in de media over oa de grote dierenzorgketens/maatschappen, de hoge tarieven die gerekend worden en de  manier van werken zoals over-behandelen. Deze dierenklinieken zijn gebaseerd op targetsystemen  en specialistische protocollen.

Deze berichten worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Mocht er nieuwe informatie beschikbaar zijn, om u in te lichten, wordt dat in deze blog verder vermeld.

Bronnen: