Emotionele en lichamelijke blokkades

Bij een goede gezondheid van een dier stroomt de levensenergie (Qi) door het lichaam en is het dier fysiek en emotioneel in balans. Qi staat in verbinding zowel in verbinding met het fysieke lichaam als het emotionele welbevinden van het dier.

Bij een verstoorde verbinding en kracht van de Qi ontstaan er lichamelijke en emotionele klachten, ookwel blokkades genoemd.

Een blokkade kan door verschillende oorzaken ontstaan zoals een onverwerkte emotionele gebeurtenis zoals angst, frustratie of verdriet.

Ook kunnen verstoringen van de levensenergie fysieke klachten veroorzaken, zoals spijsverteringsklachten, luchtwegproblemen, huidklachten, bewegingsklachten, urinewegklachten etc.

Vanuit de 5 elementen worden zowel de emotionele als de fysieke blokkade zichtbaar bij een verstoring van de levensenergie.

Hout Element

Karaktereigenschappen van deze dieren: Harde werkers, fanatiek, hoge pijngrens, nieuwsgierig, ondernemend en zijn snelle eters. Deze dieren hebben uitdaging nodig, ook is rust belangrijk voor ze om overprikkeling te voorkomen.

Bij een disbalans kunnen deze dieren frustratie laten zien, ze worden agressief en prikkelbaar. Verder zie je veel onrust en dwangmatig gedrag en kunnen ze gaan overheersen.

Aandachtpunten bij deze dieren zijn de lever en de galblaas. Goede leverenergie zorgt voor beweging van de levensenergie en draagt voor het herstel van het zelfgenezend vermogen bij een dier. De lever is gevoelig voor een overbelasting en een verminderde leverfunctie heeft gevolgen voor het hele lichaam.

Goede galblaasenergie zorgt voor daadkracht en besluitvaardigheid, de galblaas geeft fysieke en emotionele stabiliteit.

Deze dieren zijn gevoelig voor klachten aan spieren en banden zoals spierpijnen, peesontstekingen en verkramping kunnen zichtbaar worden. Daarbij kunnen problemen ontstaan met de nagels, hoeven, klauwen en kunnen er spijsverteringsklachten en oogklachten ontwikkelen.

Vuur Element

Karaktereigenschap van deze dieren: Drukke dieren, ze zijn speels , enthousiast en vrolijk, de vreugde straalt er vanaf. Deze dieren zijn moeilijke eters en hebben een lage pijngrens

Bij een disbalans reageren deze dieren prikkelbaar en ze overgevoelig. Ze kunnen sentimenteel zijn en kunnen schrikachtig reageren. Verlatingsangst kunnen deze dieren ook laten zien.

Aandachtspunten bij deze dieren zijn het hart, dunne darm, pericard en driewarmer. Ze zijn gevoelig voor klachten rondom de bloedcirculatie en het hart, oedeem/vochtophopingen en dunne darm problemen kunnen zichtbaar worden.

Aarde element

Karaktereigenschappen van deze dieren zijn: ze zijn makkelijk in omgang en hebben een zachtaardig karakter. Deze dieren zijn gemoedelijk en betrouwbaar. Hun eetlust is daarbij erg goed.

Bij een disbalans kunnen deze dieren gaan over beschermen, ze kunnen opdringerig worden in hun bescherming. Ook de onzekerheid en besluiteloosheid kunnen zichtbaar worden.

Aandachtspunten bij deze dieren zijn de milt en de maag, ze zijn gevoelig voor spijsverteringsklachten zoals, misselijkheid, diarree en krampen en verminderde eetlust, gevoeligheid op voeding speelt regelmatig mee. Daarnaast kunnen spierklachten ontstaan en bewegingsproblemen veroorzaken.

Metaal element

Karaktereigenschappen van deze dieren zijn: Introverte dieren en leven wat terug getrokken, de zelfbeheersing is goed en ze werken hard.

Bij een disbalans kunnen deze dieren perfectionistisch worden, ze kunnen een verdrietige en wanhopige uitstraling krijgen en onderdanig worden. De verzorging wordt slordig en ze gaan contacten uit de weg.

Aandachtspunten bij deze dieren zijn de longen en de dikke darm. Ze zijn gevoelig voor luchtwegklachten zoals, niezen, hoesten, bronchitis en kortademigheid. De weersinvloeden kunnen ziekmakend zijn en er kunnen zich makkelijk huid-/vachtklachten ontwikkelen. Deze dieren zijn gevoelig voor obstipatieklachten en buikpijn.

Water element

Karaktereigenschappen van deze dieren zijn: de dieren zijn eerlijk en nieuwsgierig, ze zijn bescheiden, terughoudend en oplettend wat in hun omgeving gebeurd.

Deze dieren zijn gevoelig voor emoties en energieën. Deze dieren observeren en zijn voorzichtig. Ze vluchten makkelijk en hebben een lage pijngrens met een matige eetlust.

Bij een disbalans worden deze dieren angstig en wantrouwend, ze worden onbereikbaar en sluiten zich af van de omgeving.

Aandachtspunten bij dieren zijn de nieren en de blaas. Klachten zoals ontstekingen van de urinewegen, rugproblemen en aandoeningen van de botstructuren en tanden kunnen zichtbaar worden. Gehoorproblemen en oogproblemen kunnen te maken hebben met een disbalans in het water element. Klachten van het zenuwstelsel en hormonale verstoringen kunnen vanuit verzwakte nier energie ontstaan.

Verbinding van de elementen.

Alle elementen hebben een nauwe verbinding met elkaar.

Bij een blokkade van het element, kunnen er meerdere verstoringen ontstaan. 

Met de anamnese wordt de oorsprong van de blokkade bij het dier in kaart gebracht om een passend behandeladvies te kunnen geven.

De ondersteunende  natuurlijke therapieën dragen bij dat de levenskracht (Qi) weer optimaal kan gaan stromen en het zelfhelend vermogen zorgt ervoor dat het dier herstelt van de klachten.