Natuurlijke middelen

Natuurlijke middelen hebben een natuurlijke oorsprong en beschikken hun specifiek krachten door hun natuurlijke inhoudsstoffen en samenstelling.

De natuurlijke middelen stimuleren, reguleren en activeren lichaamsfuncties en hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen geactiveerd.

De meest bekende natuurlijke middelen zijn de geneeskrachtige kruiden en planten (fytotherapie) en de klassieke homeopathie, ook begint de inzetbaarheid van bloesemremedies en essentiële oliën (aromatherapie), celzouten en voedingssupplementen steeds bekender te worden.

Sommige natuurlijke middelen bevatten toevoegingen om het product goed te kunnen inzetten bij mens en dier. Over het algemeen zijn de toevoegingen van natuurlijke oorsprong en hebben een minimale belasting voor het lichaam.
Een reactie op een of meerdere toevoegingen van de producten is mogelijk en in overleg wordt gekeken om de reactie te beperken door het gebruik wat aan te passen.

Deze praktijk zet hoogwaardige natuurlijke producten in bij de behandeling van de dieren. Deze producten bevatten de zuivere natuurlijk samenstelling van de inhoudstoffen .

Regelgeving.
Door o.a. de regelgeving van de EFSA mogen specifieke kwaliteiten van inhoudsstoffen niet meer benoemd worden.
De natuurlijke middelen leveren een positieve reactie in het lichaam en kunnen goed ingezet worden om de lichaamsfuncties te stimuleren en te ondersteunen.

Bloesemremedies
Een ziekte is een gevolg van een disbalans tussen lichaam en geest. Er zijn verschillende bloesem remedies en deze zijn gemaakt van bloemen, planten en kruiden. Elke remedie heeft zijn eigen emotie of gemoedstoestand en kan ingezet worden bij een emotionele disbalans.

Celzouten
Celzouten zijn anorganische mineralen in de cellen en spelen een rol bij de handhaving van de gezondheid en zijn van groot belang voor het totale functioneren van het lichaam zoals stofwisseling, opbouw en instandhouding van het lichaam. Celzouten zijn bepalend voor de algemene conditie en het natuurlijk verwerkende/ herstellende vermogen van het dier. Bij een te kort aan anorganische mineralen (zouten) kunnen symptomen ontstaan. Aanvulling van deze zouten heffen een te kort van de betreffende mineraal op.

Essentiële oliën (Aromatherapie)
Essentiële olie bevat de wezenlijke kracht uit de gewonnen plant.
De etherische kracht en de aromatische eigenschap voor de aanwezigheid van de vluchtige (sterke) geur.

Essentiële oliën kunnen uit verschillende delen van planten worden gewonnen en zijn veelzijdig inzetbaar, zowel fysiek als mentaal en kunnen via inademing, aanbrengen aan de huid (massage) en inname ingezet worden.

Fytotherapie (Kruiden en planten)
Het gebruik van geneeskrachtige kruiden en planten is al eeuwen oud. Deze kruiden en planten herstellen het evenwicht in het lichaam. Kruiden en planten kunnen gebruikt worden bij het voorkomen en bevorderen van het herstel van een ziekte. De kruiden en planten kunnen inwendig en uitwendig ingezet worden en vers, gedroogd, tincturen, theeën, zalven, kompressen etc. aangeboden worden, dit is afhankelijk van het doel en het werkingsgebied waarbij de kruiden en planten ingezet worden.

Aloë vera
De plant Aloë Barbadensis Miller is één van de oudsteen meest bekende heilzame planten en door de eeuwen heen door verschillende culturen gebruikt.De plant heeft vele gunstige invloeden op het lichaam en is rijk aan mineralen en vitaminen. Meer informatie.

Klassieke homeopathie
Homeopathie is gebaseerd op balansherstel door gebruik te maken van de energie frequentie van het betreffende middel. Door toediening van de energie frequentie van een middel wordt het zelfgenezend vermogen gestimuleerd.

De grondslag van homeopathie is gelegd door de Duitse arts Samuel Hanheman (1755-1843). Hahneman ontdekte dat een kruid bij een gezonde persoon een bepaalde ziekte werd opgewekt. Hij constateerde dat het opwekken van soortgelijke ziekte-symptomen het lichaam de ziekte kon overwinnen en ontdekte dat het lichaam een lichte prikkel van een middel nodig had om te kunnen herstellen. Deze geneeswijze noemde hij homeopathie, of te wel gelijke met het gelijkende genezen. Voor de bereiding van homeopathische middelen worden plantaardige, dierlijke en minerale stoffen gebruikt.

Homeopathische middelen worden door middel van verdunningen en schuddingen (potentiëren) krachtiger in energie frequentie. Hoe hoger de potentie, hoe krachtiger de energie van het betreffende middel is. Een homeopathisch middel kan klinisch werken ,hiermee wordt voornamelijk op de ziekten/klachten behandeld. Een homeopathisch middel kan klassiek worden ingezet, hiermee wordt een homeopathisch middel gezocht op de constitutie (fysiek en mentaal) om het zelfgenezende vermogen te stimuleren, dit sluit beter aan op het individu en de ziekten/klachten.

Voedingssupplementen.
Een dier die gevarieerde goede voeding krijgt en een goede spijsvertering heeft, heeft geen voedingssupplementen nodig. Bij dieren die selectief eten, verminderde spijsvertering hebben, ziekte of chronische stress kunnen tekorten van vitaminen en mineralen ontstaan met de bijbehorende ziekten/klachten. De voeding dient aangepast te worden met toevoegingen van bepaalde mineralen en/of vitaminen. De toegevoegde mineralen, in juiste verhoudingen kunnen tekorten aanvullen. De toegevoegde organische mineralen zorgen tevens voor herstel van lichaamsfuncties en het zelfgenezend vermogen. Meer informatie over orthomoleculaire behandelwijze.

De producten.
Deze praktijk werkt o.a. met producten van Bloesem remedies NederlandForever Living ProductsDe Groene OsJacob HooyPhytonicsPuurSilverlindeVSM.

Terug naar: Natuurgeneeskunde